10-07-2018
Gundi is een klein en arm dorp in het district Chitwan (Zuid-Nepal). De meeste inwoners zijn Chepangs. De Chepangs zijn een Tibeto-Burman gemeenschap. In de afgelopen twee of drie generaties zijn de Chepangs begonnen zich te verplaatsen van een semi-nomadische (slash-and-burn) levensstijl naar een meer geregelde manier van leven, die grotendeels afhankelijk is van de oogst van velden van maïs, gierst en bananen. Omdat er geen stabiele irrigatie is, worstelen de dorpelingen om voldoende gewassen te produceren om hun gezin te voeden.
37 huishoudens (204 personen) profiteren in dit project rechtstreeks, doordat er 10,09 hectare landbouwgrond wordt geïrrigeerd. Het verwachte resultaat is dat het aantal oogsten wordt verhoogd van twee naar drie per jaar, wat een aanzienlijk effect zal hebben op de levens van de dorpsbewoners.
Stichting Wilde Ganzen ondersteunt mensen in ontwikkelingslanden bij hun inspanningen om een betere toekomst voor hun gemeenschap te bereiken. Hun steun is gericht op tastbare, kleinschalige projecten voor en door de mensen zelf, zonder discriminatie op het gebied van ras, taal, religie, geslacht of seksuele geaardheid.
De Unica Foundation heeft een goede samenwerking met Wilde Ganzen. We hebben samengewerkt om een blindenschool in Simikot te ondersteunen in de afgelegen bergen van Noordwest-Nepal, door zonne-energie te leveren om hun colleges mogelijk te maken. We zijn erg blij dat Wilde Ganzen ook heeft besloten om ons Gundi irrigatieproject te ondersteunen.
Shanti Griha Nepal (SGN), een Nepalese NGO, is al vele jaren actief in de Chepang-regio en de Unica Foundation heeft hen sinds 2015 gesteund. We hebben samen een irrigatiekanaal voor de Dihitar-gemeenschap gebouwd en overgedragen aan de gemeenschap in 2016. SGN gaat ook het Gundi Irrigation Project implementeren.
Dit project is gestart vanaf januari en zal naar verwachting in november gereed zijn. Tot nu toe is ongeveer 20% van de bouwwerkzaamheden voltooid. Het voorbereidende gedeelte is in januari gestart, maar door grondverschuivingen kregen de oorspronkelijke bronnen te weinig capaciteit. Een nieuw plan met een wateropslagsysteem is ontworpen, waarbij in de meeste delen van het systeem leidingen in plaats van betonnen kanalen worden gebruikt.