18 december 2020
Het dorp dat op de top van de heuvel ligt, geen waterbron heeft en een gebrek aan voldoende drinkwater ervaart is duidelijk Ramkot. Deze plaats kampt al generaties lang met watertekort. Er zijn meerdere drinkwaterprojecten geïntroduceerd die nog niet konden voorzien in de duurzame watervoorziening die de gemeenschappen in Ramkot nodig hebben.
Het watervoorzieningsproject Thakkhola en de watervoorzieningsprojecten Kurlungkhola zijn twee projecten voor de distributie van leidingwater in de gemeenschap die oplossingen hebben geleverd aan de gemeenschappen van de Rupa Rural Municipality. Thakkhola werd 25 jaar geleden geïmplementeerd door de regering van Nepal met ondersteuning van UNICEF. Het is oud, verwoest en werkt niet goed meer. De bron van het project is erg ver weg en erg moeilijk te bereiken voor kleinschalig onderhoud.
Het watervoorzieningsproject Kurlungkhola was aanvankelijk gepland voor 240 huishoudens en werd later uitgebreid tot 447. Het project werd uitgevoerd door de Rotary Club van Pokhara in samenwerking met Kurlungkhola Drinking Water User Committee en financieel ondersteund door Michigan State University, Rotary Club of Traverse City en Empower Nepal Foundation in de periode tussen 2000 en 2003. Dit project verkeert ook niet in de juiste omstandigheden om goed te functioneren, dus al deze inspanningen van projecten konden het probleem van waterschaarste in Ramkot op lange termijn niet oplossen.
Het sociologische onderzoek dat in augustus 2018 werd uitgevoerd, onderzocht de keerzijde van het project en adviseerde om een nieuw waterproject te starten. De lokale dorpelingen hebben veel geprobeerd om het project te onderhouden, maar het project kon niet duurzaam worden gehouden. Aangezien het project 15 jaar geleden is opgeleverd, zijn de structuren van het project beschadigd. De mensen uit de gemeenschap dragen het water van ver. Het gemiddelde waterverbruik van een huishouden van alle bronnen is 75 liter per huishouden per dag. Het percentage huishoudens dat minder dan 15 liter per persoon per dag (1 cd) water gebruikt, is 80% van de huishoudens per dag en de totale gemiddelde tijd die wordt besteed aan het halen van water (voor één reis) is 78,33 minuten.
Het Ramkot Solar Lifting Water and Sanitation Project is een 30 maanden durend zonne- en zwaartekrachtproject dat begon in februari 2019 en zich richt op de arme en gemarginaliseerde 333 huishoudens met een bevolking van 1953 van de Ramkot-gemeenschap in het Kaski-district, in de provincie Gandaki in Nepal. De gemeenschap is opgedeeld in twee grote clusters: het Ramkot-cluster met 213 huishoudens en het Kaure-cluster met 120 huishoudens. De belangrijkste doelstelling van het project is om de levenskwaliteit van kwetsbare gemeenschappen te verbeteren door veilig drinkwater te verstrekken, de sanitaire voorzieningen en economische zelfstandigheid van vrouwen, jongeren en kinderen te versterken door het mobiliseren van natuurlijke hulpbronnen en capaciteitsontwikkeling van de lokale bevolking.
Het project wordt uitgevoerd met meerdere partnerschappen. Het project wordt beheerd door Nepal Red Cross Society (NRCS), Kaski die samenwerkt met de Unica Foundation als grote donororganisatie, Rupa Rural Municipality als medebijdrager en de begunstigde gemeenschap als lokale donateur van het project, terwijl het Kaure-projectcluster wordt ondersteund met de wereldwijde suport van Rotary International via de Rotary Club van Pokhara Lakeside. Ramkot Community doet zelf mee aan het project met arbeidsbijdragen. Ze worden bij het project betrokken als lokale begunstigden van de identificatie van de behoeften en de aanvang van het project in coördinatie met NRCS Kaski. De bestaande Community Development Committee heeft een Water User Committee gevormd en RVT (reservoir tank) -gewijze sub comités mobiliseren lokale begunstigden voor activiteiten in het veld. Suryodaya Urja, Kathmandu is betrokken bij het project voor de levering en installatie van zonne- en pompsystemen. Het Chandrakiran Trading concern levert niet-lokaal materiaal voor de projectstructuur.
De belangrijkste activiteiten van het project zijn een reeks bekwame capaciteitspromotie-trainingen en inkomen genererende trainingen (over het genereren van inkomsten, sanitaire voorzieningen, gezondheid en hygiëne, mobilisatie van lokale middelen, besparing op kredietbeheer, leiderschap en communicatie, reparatie en onderhoud), vast afval beheer, uitvoering van voorlichtingscampagnes voor hygiëne en sanitaire voorzieningen en werking van gezondheidsklassen over bevordering van gezondheid en hygiëne, de oprichting van een commissie voor watergebruikers en een commissie voor gemeenschapsontwikkeling, evenals institutionalisering en bouw van een veilige watervoorziening en sanitaire voorzieningen samen met 2 inname, verzamelkamers, 2 pompen en zonnesysteem (2-traps heffen), 3 verdeelkamers, 8 opslagtank en 339 tapstandaarden op de projectlocatie.
Dit project is opgedeeld in vier fasen; de fase van het pre-haalbaarheidsonderzoek, de ontwikkelingsfase, de implementatiefase en de beoordelingsfase. Momenteel zijn we in het 8e kwartaal bezig met implementatiefase. Er zijn bouwwerkzaamheden gaande met een effectieve deelname van jongeren uit de gemeenschap als arbeidsbijdrage. Vanwege de pandemie zijn de massavergaderingsactiviteiten onderbroken en kunnen ze later worden hervat met alle nodige voorzorgsmaatregelen in overeenstemming met het haalbaarheids- en COVID-19-scenario. Er was een bezoek voor regelmatige monitoring en doorlopende werkbeoordeling door de Unica Foundation. Ondanks de pandemie verlopen de projectwerkzaamheden soepel en zouden de grote bouwwerkzaamheden voor de moessonperiode in 2021 voltooid moeten zijn.