29 augustus 2021
De Unica Foundation richt zich op duurzame technisch georiënteerde projecten in Nepal, maar in noodsituaties stelt het zijn financiële middelen ook beschikbaar voor andere doeleinden. Toen Nepal deze zomer geconfronteerd werd met de grootschalige gevolgen van COVID-19 vanwege de deltavariant, konden lokale partijen mede dankzij een bijdrage van de Unica Foundation snel over de zuurstofvoorzieningen beschikken.
Waar de eerste coronagolf nog relatief milde gevolgen had voor Nepal, werd het aan India grenzende land deze zomer hard geraakt toen de deltavariant oprukte. In de hoofdstad Kathmandu raakten de ziekenhuizen met opvangcapaciteit voor COVID-patiënten in de kortste keren zwaar overbelast, onder meer door een gebrek aan voldoende zuurstofvoorzieningen. De Unica Foundation werd benaderd om een financiële bijdrage te leveren aan een grootschalig inkoopprogramma waarbij zuurstofmachines werden ingekocht. Deze zogenaamde oxygen concentrators filteren pure zuurstof uit de lucht om ons heen en maken het voor COVID-patiënten uiteraard makkelijker om te ademen.
De vanuit Nederland ondersteunde Karuna Foundation is als lokale NGO actief in Nepal en coördineerde de inkoop en distributie van de zuurstofapparatuur. Met dank aan vele donateurs, waar de Unica Foundation er een van was, wist de stichting 225 apparaten aan te schaffen en te verdelen over overheids- en semi-overheidsziekenhuizen in Nepal die de lokale bevolking bedienen. Daarmee werd de capaciteit voor de behandeling van patiënten met het coronavirus fors uitgebreid.
Uiteindelijk was de overbelasting van de ziekenhuizen in Nepal gelukkig van korte duur en is de situatie in het land inmiddels gestabiliseerd. De apparatuur is uiteraard ook in de toekomst waardevol voor de Nepalese ziekenhuizen, want aangezien vaccins in Nepal nog maar in kleine getale beschikbaar zijn blijven de risico’s op een nieuwe golf van coronabesmettingen voorlopig helaas nog reëel.
De noodhulp waar de Unica Foundation aan bijdroeg is vergelijkbaar met de ondersteuning van de stichting in 2015, toen Nepal zwaar getroffen was door een aardbeving. In de nasleep daarvan ondersteunde het destijds ook de Karuna Foundation bij het aankopen en distribueren van 5.000 lampen op zonne-energie, die toen hard nodig waren omdat elektriciteit door de aardbeving in veel gebieden niet meer beschikbaar was.