20 juni 2020
Bliksem is het meest dramatische en rampzalige, maar een veel voorkomende natuurfenomeen dat onherstelbare schade veroorzaakt in hoge heuvels van Nepal. De meest effectieve mitigatie-maatregelen toepassen is de beste oplossing om de potentiële verliezen door blikseminslag te beperken.
Het Solar Lifting Water Supply and Sanitation-project van Ramkot, Rupa Rural Municipality Ward nr. 7, is een lopend project van de Unica Foundation dat naar verwachting in juli 2021 wordt afgerond. Het Kalika WASH-project in de Pokhara Metropolitan City, afdeling nr. 28, is een voltooid project met een zonnesysteem voor drinkwatervoorziening. Beide gemeenschappen komen uit het Kaski-district en het project is uitgevoerd in samenwerking met Nepal Red Cross Society (NRCS) Kaski. De twee grootste projecten van Unica Foundation zijn uitgevoerd om de levenskwaliteit te verbeteren door het opzetten van een duurzaam en kwalitatief veilig drinkwatervoorzieningssysteem, met het installeren van een zonne- en pompsysteem voor gemeenschappen die een enkele andere watervoorziening hebben.
In februari 2020 werd er een probleem gemeld door Kalika. De tweede pomp is vanaf 9 februari gestopt met het transporteren van water, door problemen in de hefmotor. Na een uitvoerig onderzoek werd aangenomen dat de oorzaak een gevolg was van blikseminslag door onweer een dag eerder. Op basis van dit inzicht werden technici van leveranciers van zonnepanelen ingeschakeld voor gedetailleerd onderzoek. De inspectie door de technici bevestigde dat de verbranding in het circuit schade veroorzaakte in de aansluitdoos van de zonnepanelen. Verder zijn de DC-schakelaar en DC-overspanningsbeveiliging door brand beschadigd. Het incident trof niet alleen het systeem, maar had ook invloed op de bewonerscommissie, NRSC en andere belanghebbenden, omdat een plotselinge natuurramp zo’n groot systeem in een flits beschadigde en het hele systeem daardoor faalde.
Meer dan 1.000 mensen worden jaarlijks gedood door bliksem en verlies van eigendommen als gevolg van de blikseminslagen bedraagt naar schatting jaarlijks ruim boven de miljard dollar. Hoewel de ontwikkelde landen het verlies van mensenlevens en eigendommen kunnen beperken, worden de ontwikkelingslanden daarentegen het zwaarst getroffen. De belangrijkste reden hiervoor is het gebrek aan kennis bij de wetenschappelijke gemeenschap van deze landen en de onwetendheid door de respectievelijke regeringen en autoriteiten. Aangezien de slachtoffers geïsoleerd vallen, wordt het verlies door bliksem bovendien onderschat. Een bliksembeveiligingssysteem (Lightning Protection System, LPS) voorkomt schade en beschermt constructies tegen brand of mechanische vernietiging. Het voorkomt gevaarlijke vonken in de constructie en ontlaadt en verdeelt bliksemstroom veilig naar de aarde.
De les van de bliksemschade in Kalika leerde de Unica Foundation dat de voorgestelde projecten voor het zonnevoorzieningssysteem niet compleet zijn zonder LPS. Aangezien het Ramkot-project nog in volle gang is, zou het toevoegen van de LPS-component aan het systeem de duurzaamheid van het project waarborgen. Installatie van een robuuste LPS in zowel Ramkot als het (voltooide) Kalika-project is dan ook overeengekomen, om door te gaan met het verzekeren van duurzame energieopvang voor veilige drinkwatervoorziening in landelijke gemeenschappen van Nepal.
[Het project was al toegekend en Suryodaya Urja, het bedrijf dat in opdracht van de NRCS de taak op zich nam, stond op het punt hun personeel in te zetten voor installatiewerk. Ze moeten het plan opschorten vanwege de lockdown. De werkzaamheden worden nu uitgevoerd zodra de vergrendeling wordt opgeheven.]